top of page

Psihoterapie

Bună, despre ce vrei să vorbim azi?

Psihoterapia sau „terapia prin vorbe” este mai mult decât o simplă conversaÈ›ie, chiar dacă începe cu o conversaÈ›ie.

Este, în primul rând, un proces care se întâmplă în timpul interacÈ›iunii (relaÈ›iei) dintre mine - psihoterapeutul È™i tine - clientul/pacientul. Scopul este să te susÈ›in în a modifica elemente ale experienÈ›ei tale (emoÈ›ii, gânduri, comportamente, convingeri) pentru a ieÈ™i din zona de suferință. Ideea este să ajungi să trăieÈ™ti o viață mai sănătoasă, mai împlinită, mai echilibrată, să construieÈ™ti un EU mai sănătos È™i mai puternic. 

Apoi, scopul devine acela de a explora potențialul uriaș al inconștientului tău pentru a atinge ceea ce Jung numea o persoană individuată, un om complet. Cu alte cuvinte, psihoterapia are de-a face cu suferința.


Noi ne trăim viaÈ›a cu tot  ce vine la pachet - cu bucurie È™i cu durere. Durerea nu o putem evita, dar suferinÈ›a nu este obligatorie. AÈ™adar, dacă simÈ›i că nu poÈ›i trece singur prin suferință, atunci un proces de psihoterapie te poate ajuta.

De ce să vii (mai concret) în cabinetul de psihoterapie?

Majoritatea clienÈ›ilor mei au descris în prima È™edință simptome cum ar fi:

  • stări depresive sau anxioase

  • relaÈ›ii deficitare cu părinÈ›ii, în cuplu sau în general

  • lipsă de încredere în sine

  • pierderi (inclusiv despărÈ›iri È™i doliu)

  • lipsă de sens

  • dezechilibru emoÈ›ional

  • alte stări de disconfort psiho-somatic

  • Traume specifice

  • Tipare distructive ce nu pot fi depășite

Alți clienți au venit pentru a atinge obiective (nu neapărat specifice), legate de starea lor de bine.

Psihoterapia neurolingvistică (NLPt)

Una din modalitățile de lucru pe care o folosesc este Psihoterapia neurolingvistică. Aceasta este o modalitate imaginativă de psihoterapie cu o abordare integrativ-cognitivă. În centrul lucrului terapeutic este orientarea spre un scop (obiectiv), lucrul cu percepÈ›iile senzoriale care se bazează pe o relaÈ›ie cu stări resursă, meta-modelul lingvistic, metafore È™i relaÈ›iile tale.

 

NLPt este de asemenea o modalitate sistemică, ceea ce înseamnă că orice aspect abordat este privit în relaÈ›ie cu celelalte elemente ale sistemelor de care aparÈ›ine. NLPt este documentat È™tiinÈ›ific privind eficacitatea sa în lucrul terapeutic. Pentru mai multe detalii, vezi site-ul EANLPT (European Association of NLPt).

Psihoterapia Analitică

Jung credea că psihicul uman este alcătuit din conÈ™tient È™i din inconÈ™tient È™i că explorarea inconÈ™tientului poate conduce la autodescoperire È™i la creÈ™terea personală. De aceea folosesc psihologia analitică în cabinet.

 

Unul dintre conceptele cheie în psihologia analitică este inconÈ™tientul colectiv, care este o parte a inconÈ™tientului care este împărtășită de toÈ›i oamenii. Potrivit lui Jung, inconÈ™tientul colectiv conÈ›ine simboluri universale comune tuturor.

 

Psihoterapia jungiană foloseÈ™te o serie de tehnici È™i instrumente de lucru, precum visele È™i tehnici creative (desenul, în special). Acestea sunt folosite ca instrument de explorare a inconÈ™tientului care poate fi dificil de accesat prin reflecÈ›ie conÈ™tientă (talk therapy) È™i pot oferi o perspectivă asupra luptelor È™i aspiraÈ›iilor tale personale.

bottom of page