top of page

Psihoterapie

Bună, despre ce vrei să vorbim azi?

Psihoterapia sau „terapia prin vorbe” este mai mult decât o simplă conversație, chiar dacă începe cu o conversație.

Este, în primul rând, un proces care se întâmplă în timpul interacțiunii (relației) dintre mine - psihoterapeutul și tine - clientul/pacientul. Scopul este să te susțin în a modifica elemente ale experienței tale (emoții, gânduri, comportamente, convingeri) pentru a ieși din zona de suferință. Ideea este să ajungi să trăiești o viață mai sănătoasă, mai împlinită, mai echilibrată, să construiești un EU mai sănătos și mai puternic. 

Apoi, scopul devine acela de a explora potențialul uriaș al inconștientului tău pentru a atinge ceea ce Jung numea o persoană individuată, un om complet. Cu alte cuvinte, psihoterapia are de-a face cu suferința.


Noi ne trăim viața cu tot  ce vine la pachet - cu bucurie și cu durere. Durerea nu o putem evita, dar suferința nu este obligatorie. Așadar, dacă simți că nu poți trece singur prin suferință, atunci un proces de psihoterapie te poate ajuta.

De ce să vii (mai concret) în cabinetul de psihoterapie?

Majoritatea clienților mei au descris în prima ședință simptome cum ar fi:

  • stări depresive sau anxioase

  • relații deficitare cu părinții, în cuplu sau în general

  • lipsă de încredere în sine

  • pierderi (inclusiv despărțiri și doliu)

  • lipsă de sens

  • dezechilibru emoțional

  • alte stări de disconfort psiho-somatic

  • Traume specifice

  • Tipare distructive ce nu pot fi depășite

Alți clienți au venit pentru a atinge obiective (nu neapărat specifice), legate de starea lor de bine.

Psihoterapia neurolingvistică (NLPt)

Una din modalitățile de lucru pe care o folosesc este Psihoterapia neurolingvistică. Aceasta este o modalitate imaginativă de psihoterapie cu o abordare integrativ-cognitivă. În centrul lucrului terapeutic este orientarea spre un scop (obiectiv), lucrul cu percepțiile senzoriale care se bazează pe o relație cu stări resursă, meta-modelul lingvistic, metafore și relațiile tale.

 

NLPt este de asemenea o modalitate sistemică, ceea ce înseamnă că orice aspect abordat este privit în relație cu celelalte elemente ale sistemelor de care aparține. NLPt este documentat științific privind eficacitatea sa în lucrul terapeutic. Pentru mai multe detalii, vezi site-ul EANLPT (European Association of NLPt).

Psihoterapia Analitică

Jung credea că psihicul uman este alcătuit din conștient și din inconștient și că explorarea inconștientului poate conduce la autodescoperire și la creșterea personală. De aceea folosesc psihologia analitică în cabinet.

 

Unul dintre conceptele cheie în psihologia analitică este inconștientul colectiv, care este o parte a inconștientului care este împărtășită de toți oamenii. Potrivit lui Jung, inconștientul colectiv conține simboluri universale comune tuturor.

 

Psihoterapia jungiană folosește o serie de tehnici și instrumente de lucru, precum visele și tehnici creative (desenul, în special). Acestea sunt folosite ca instrument de explorare a inconștientului care poate fi dificil de accesat prin reflecție conștientă (talk therapy) și pot oferi o perspectivă asupra luptelor și aspirațiilor tale personale.

bottom of page