top of page

O perspectivă (foarte personală) asupra Constelațiilor sistemice

Lucrez Constelații sistemice de peste 12 ani. Am avut până acum participanți de ordinul sutelor, nu miilor. Și asta pentru că lucrez în grupuri mici.


Am învățat să facilitez în această metodă și printr-o formare "informală” (pentru că pe vremea aceea erau mai puține formări structurate, cum sunt acum), dar mai ales prin "modelare", participând de nenumărate ori în grupurile facilitatorilor pe care-i vedeam (și văd) ca profesioniști bine stabiliți în metodă și în practica terapeutică în general.


Modelarea este un proces sinuos, profund și de durată pe care l-am învățat în cei patru - șase ani de formare în NLPt (psihoterapie neuro-lingvistică). Este un set de abilități care permite învățarea adaptată în orice condiții și de la oricine. Adaptată pentru că preiei doar ce ți se potriveste structurii și hărții interne personale prin observare până la nivel de micro-semnale senzoriale.



De-a lungul timpului am observat că participanții manifestă rezistențe în procesul de "ordonare" sistemică, mai ales când povestea personală nu este suficient prelucrată într-o formă de lucru individual. De aceea am ales să lucrez cu grupuri mici în care participanții sunt 80% clienții mei din cabinet.


Eu văd abordarea sistemică aplicabilă nu doar sistemului de familie sau organizațional. Avem, psihodinamic, părți în interiorul nostru care vor lucruri diferite și care, creând conflicte interioare ne blochează diverse aspecte ale vieții (Jung le spunea" nevroze"). Aceste părți interne sunt și ele structurate și funcționează sistemic ca, de altfel orice este viu pe lumea aaeasta. Cele 3 principii (legi) se aplică la fel și în interiorul nostru, nu doar în exterior. Unele părți de care vorbesc sunt internalizări (introiecții) ale diverselor persoane sau atitudini reprezentative din viața noastră, altele se conturează din inconștient și nu le găsim un corespondent în viața noastră conștientă. Ele țin de transmisia trans generațională sau unele au chiar amprentă arhetipală. De aceea din punctul meu de vedere Constelațiile funcționează atât de bine: aduc la suprafața conștientului aspecte care sunt în inconștient și creează tensiuni prin polarizare.


Nu cred că metoda este pentru oricine. Este pentru cei curajoși care își doresc măcar la nivel de intenție să își asume propriul proces de vindecare și explorare interioară. Este pentru cei care spun: ”Gata, mi-a ajuns! M-am săturat să repet aceleași tipare!” Și este pentru cei care nu se sperie de emoții, chiar dacă poate la început nu știu ce să facă cu ele. Iar acesta în sine este un proces de învățare.




bottom of page