Eu sunt eu și
sunt unic(ă)

Ritmul

Respir. Ascult. Mă uit în jur. Este liniște și în același timp se aude un zumzet asurzitor. Sunetul orașului. E cald în oraș, și parcă mai mult ca oricând e moleșeală. Oamenii sunt apatici sau gonesc cât pot ei de tare spre aere condiționate. Dar gonesc moleșiți. Simt frustrare în jur. “Nu așa fac eu lucrurile!”. Mă mișc mai repede de obicei!” „Parcă mi-a legat cineva picioarele… nu mai am energie.” Mă uit la pisică. Și ea parcă-și linge lăbuța mai încet. Sau poate doar își ia timpul de care are nevoie să-și lingă lăbuța așa cum vrea ea.

A venit căldura să ne arate ritmul lucrurilor din jur. Fiecare lucru are ritmul său. Fiecare plantă crește mai încet, mai repede, cu tiparul ei propriu. Fiecare situație are propriul tipar de evoluție și mișcare. Așa cum ritmul unei melodii e ceva ce dă suflu acelei melodii dincolo de sunetele propriu-zise, așa și noi avem cântecul nostru interior, ritmul nostru interior care intră sau nu în sincron cu ritmul a ceea ce se întâmplă în jur la orice moment.

Era o vreme când mă trezeam la cinci dimineața după cinci ore de somn și beam cinci cafele tari pe zi ca să pot ține ritmul acela intens toată ziua. O compulsivitate a grabei pe care, dat fiind că am trăit-o atât de intens o recunosc atât de bine în jur. Graba aceea de A FACE cât mai mult și cât mai repede, fără să ținem cont prea mult de ritmul de care are nevoie orice proces de schimbare ca să se întâmple, de timpul necesar unor lucruri și pe care noi nu avem cum să-l scurtăm, de A FI. Așa cum unui bob de grâu îi trebuie X zile, ore și minute să încolțească (și fiecărui bob de grâu îi trebuie alt timp), așa și noi avem nevoie de un ritm anume de a trăi. Ritmul personal. Uneori mai rapid, alteori mai lent, influențat de atât de multe lucruri că nu le pot cuprinde în minte acum. E doar nevoie să păstrăm atenția la el, la ritm.

Care este ritmul tău? Când ai fost ultima dată atent la cum îți bate inima?