Eu sunt eu și
sunt unic(ă)

Quarter Life Crisis

Totul se mișcă mai repede în ziua de azi. De la însăși planeta Pământ (se pare), la trenurile care nu mai sunt ”Personale” de mult, la viteza internetului wireless sau nu și chiar viteza cu care ne mișcăm prin propria noastră viață. Nu ne cunoaștem prea bine nici pe noi și nici pe alții și sărim în relații – de job, business sau de cuplu, fără să gândim prea mult. Nu ne dăm timp și nu acordăm toleranță. Decizii rapide și de multe ori pripite ne aduc lecții grele de învățat. Pentru că ne grăbim. Ne acordăm ritmul personal la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Și e normal și ok să facem asta, atâta timp cât nu ne pierdem pe noi înșine pe drum. Comunicăm zi și noapte, non-stop, pe toate canalele posibile, mai ales online. Nici măcar granițe parcă nu mai există între țări.

Acum niște ani de zile cei cărora le spunem ”Generația X” (și care acum au în jur de 40) se pregăteau mai în glumă, mai în serios de Criza de la jumătatea vieții (Middle life crisis). Și bărbații, și femeile. Fetele de pildă știau că pentru ele aceasta va veni mai devreme, pe la un 35, când neavând familie, probabil vor intra în depresie. Middle Life Crisis venea pe fondul sentimentului de viață irosită – te uiți înapoi și nu știi unde n….a s-a dus timpul, ce-ai făcut cu viața ta și cum să recuperezi ceva ce oricum a trecut.

Astăzi avem un alt fenomen cu care ne confruntăm, este ceea ce se numește Quarter Life Crisis (criza de la sfertul vieții), când cei de douăzeci și ceva de ani (Generația Y) în genere nu știu ce să facă cu viața lor. Sub presiunea societății și a familiei simt că nu se potrivesc nicăieri și nu găsesc rost în ceea ce se întâmplă în jur. Așteptări și cerințe mari sunt proiectate asupra lor, iar ei nu-și găsesc resursele și nu văd sens. Paradigmele care au funcționat pentru Generația X de 40 și ceva de ani nu mai funcționează în prezent, iar schimbările sunt atât de mari, încât întrebarea pe care și-o pun cei tineri, spre deosebire de ceilalți mai … vârstnici este: ”Ce n….a o să fac cu viața mea?”

Ce e de făcut?

Lucrez de câțiva ani cu tineri de douăzeci și ceva, studenți sau proaspăt absolvenți de facultate și master. La un moment dat, această gheară își face simțită prezența. Iar dorința și nevoia de a face pe plac și de a primi validarea celor din jur este mare. Pe de altă parte, exact vocile societății și aceste așteptări proiectate în spinarea lor generează stres, presiune și în ultimă instanță depresie.

Primul lucru pe care îl poți face este să izolezi vocile exteriorului de propria ființă. Aceste voci pot fi ferme, dure și își pot impune voința. Observă-le cu răbdare. Pune-ți întrebări de genul: De ce fac acest lucru? Cum mă simt când fac acest lucru? Este ceea ce îmi doresc? Sau este alegerea altcuiva? Fac acest lucru din iubire sau din frică (pentru ca să evit ceva)? Este ceea ce mi-am dorit, sau este ceea ce altcineva a vrut ca eu să fac pentru că e bine pentru mine?

În ultimă instanță, tu ești cel care își trăiește propria viață și este nevoie să îți asumi această responsabilitate. Însă acest lucru presupune să te centrezi, să știi cum te simți și de ce, să intri din ce în ce mai mult în contact cu propria inimă și, mai ales, să explorezi, interior și exterior. Folosește-ți intuiția, ea te va ghida cu succes. Dacă ceva nu iese, mergi mai departe. Altceva, la un moment dat, va deveni un succes.

Și pentru că tot trăim în era vitezei internetului, vei găsi cu siguranță, online și offline, oameni care trăiesc lucruri similare cu tine. Conectează-te la ei cu încredere, te vor ajuta. 

Nu uita, totul se schimbă în jur. Și dacă Pământul se schimbă, este normal ca și noi, oamenii, cei care suntem hrăniți de el, să ne schimbăm. Este momentul să acceptăm cu toții că ne schimbăm ca omenire la nivel fundamental. Iar tu, tinere în Quarter Life Crisis, lasă-ți vocea interioară să se manifeste și să te ghideze, ea știe cel mai bine.