Eu sunt eu și
sunt unic(ă)

Cele 12 lecții ale lui 2012

2012 a fost un an plin de provocări și transformări nu numai pentru mine, și a fost în același timp un an plin de lecții. A fost anul în care am plecat pe drumul antreprenoriatului, deși multă vreme am negat această nouă identitate. Anul în care am ieșit din structura de muncă de la 8 la 6 și am trecut la ”freestyling”, unde nu există reguli, norme, limite, dar există mai ales libertatea de a alege.

Iată ce am aflat eu în 2012, lucruri noi sau care au căpătat o altă semnificație pentru mine acum.

1. Orice chiar este posibil dacă te cunoști bine, te calibrezi bine, ești realist și gândești pozitiv. Gândirea pozitivă înseamnă din punctul meu de vedere a vedea lecția din ceva ce nu a ieșit tocmai cum vroiai să iasă, nu neapărat să vezi totul roz. Uneori lucrurile chiar nu sunt roz.

2. Structura nestructurată face diferența. Ai planuri? E bine. Dar nu le țintui în nituri de argint, că este pierdere de resurse. Nu ai planuri? Și asta e bine, dar măcar setează-ți intenția, care să fie în fața ochilor tăi permanent, ca o luminiță.

3. Creativitatea vine și pleacă. Este un moment când ai idei, apoi un moment când le aduni, apoi un moment când le implementezi în practică și le confrunți cu realitatea. Nu poți avea idei și le implementa în același timp, sunt două foldere diferite în creierul nostru.

4. Trezitul dimineața devreme e bun, dar numai dacă investești timpul acela în lucrul cu tine. Aveam obiceiul pe vremuri să mă trezesc la ora 5 fără discriminare, dar nu eram foarte prietenă cu mine, nu făceam nimic cu acest timp prețios pentru mine. Evident că acest lucru a condus la o rupere de ritm și o vreme nu m-am mai putut trezi. De ce? Pentru că era ceva forțat, iar corpul și mintea mea știau că o fac pentru lucruri cărora nu le vedeam beneficiul imediat (merg la job să îmi termin rapoartele). Acum trezitul devreme vine natural și este însoțit de cel puțin o oră de practică personală (exerciții fizice, meditație și Reiki).

5. Ți-ai setat obiectivele de viitor (mediu și lung?) Revizuiește-le săptămânal! Lucrurile în jur se schimbă atât de mult și atât de repede, încât dacă nu suntem cu un pas înaintea schimbării…

6. Permite-ți să înveți de la cei pe care îi înveți. Am învățat în anul acesta de la clienții și colaboratorii mei cât aș fi învățat de la cei mai străluciți profesori și mentori. Nu ne putem ascunde de acest adevăr: cei care lucrăm cu oamenii în domenii terapeutice (coaching, psihoterapie, training, terapii complementare, etc.) avem de învățat de la clienții noștri, altfel intrăm în zona de autosuficiență.

7. Uneori, poți fi mult mai productiv relaxându-te, pur și simplu. Creierul intră în starea alfa și atunci apar ideile extraordinare.

8. Sărbătorește-ți victoriile mici, oricât de mici! E atât de multă energie acolo în această celebrare, încât următoarea provocare o să pară … piece of cake!

9. Oamenii vor să aparțină unor comunități cu interese și valori comune. Ieșind din corporații, unde vrând ne-vrând aparțineam unui grup, am observat cu atenție tendința care crește din ce în ce mai mult și la noi: comunitatea. Acolo unde există, pe lângă valori și obiective comune neimpuse de nimeni, dorința de a fi de ajutor, de a împărtăși și contribui.

10. Problemele apar ca să-ți testeze credința, viziunea și misiunea personală. Indiferent că ai un business propriu sau nu, această lecție se aplică tuturor.

11. Cele mai mari satisfacții vin atunci când pui câștigul clientului înaintea câștigului personal. De aici, satisfacțiile enorme care vin din voluntariat. Mulțumesc, CROS!

12. Încă nu ți-a ieșit ce ți-ai propus? Continuă să lucrezi cu tine. Întreabă-te tot timpul: cum pot să fiu mai bun, cum pot să mă reinventez? Cum pot să cresc? Ești plin de succes și îți iese ce-ți propui? Lucrează cu tine și mai mult, și mai intens!

La toate acestea se adaugă cea mai importantă lecție legată de un subiect pe care îl dezbat des: cel mai mult contează cum îți trăiești viața zi de zi, moment de moment, cu conștiința centrată în prezent. Regretele și îngrijorările sunt resurse irosite.

Vă doresc un 2013 plin de lecții frumoase!